Mine 3 tips til optimal Teams-struktur og samarbeidsform

Bildet viser to kvinner som diskuterer foran en tavle

Jeg får stadig spørsmål om hvordan Teams-strukturen deres bør se ut. Hva slags Team bør de opprette og hvilke kanaler bør de ha i Teamene. Det finnes det ingen fasit på. Det er de som skal bruke Teamene som må svare på dette. Problemet er jo at når man starter med Teams har man manglende kunnskap og ingen erfaring med hva den beste strukturen er. Så ser man etter en stund at det man startet med ikke fungerer så godt som man håpet.

Her er et lite eksempel på dette fra en organisasjon jeg jobber med. For å dele kunnskap er det opprettet en kanal for "Spørsmål og svar" og en kanal for "Deling av tips og triks". Det viste seg fort å være vanskelig for Team-medlemmene å skille mellom disse fordi de har noe av samme formålet. Løsningen ble da å samle alt i en kanal.

Hvordan finne den optimale Teams og kanalstrukturen?

Finnes det noen løsning på dette?  Vi må starte et sted, og uansett hvor mye man diskuterer og planlegger struktur på forhånd kan jeg garantere at den ikke er den optimale. Den gode nyheten er at det ikke gjør noe, ja det er faktisk en helt nødvendig fase alle må gjennomgå.

Bildet viser tavle med restrukturering av kommunikasjon og samarbeidskanaler

Basert på de første erfaringene kan man så restrukturere Team og kanaler til noe alle synes fungerer bra. Mange lager et Team for avdelingen, og det er ikke slik at vi kan definere en standard Teams-struktur som vil passe for alle avdelinger. Tvert imot kan ulike avdelinger med ulike arbeidsoppgaver ha helt ulik oppbygging av sine Team og kanaler som vil støtte den måte de arbeider på.

Gjør en Teams- og kanalrevisjon

Etter å ha skaffet dere litt erfaring med bruk av Teams er det på tide å optimalisere strukturen. En organisasjon jeg jobber med satte av et avdelingsmøte til å diskutere hva som fungerte bra og hva man så behov for å forandre. Dette er ikke et teknologisk problem, men et spørsmål om hva som fungerer godt og gjør det enklere å samarbeide. En diskusjon med oppsummering på tavlen i møterommet slik som vist på bildet fungerte godt for denne avdelingen.

Det resulterte i en restrukturering og en liten guide "Sånn kommuniserer vi i vår enhet" som oppsummerte hvordan de ble enige om å samarbeide fra den dagen av.

Bildet viser hvordan HR-avdelingen vil organisere sitt arbeid

Tusen takk for deling. Jeg er helt sikker på at det kan hjelpe mange å ha et eksempel å se på om hvordan man kan organisere seg i Teams.

Så er det viktig å ha strukturen på plass før man tar i bruk Teams?

Dersom dere er i ferd med å ta i bruk Teams er mine tips å

  1. Involvere de som skal samarbeide på nye måter, slik som å erstatte intern epost med Teams. Gi alle grunnleggende forståelse av hvordan man arbeider i Teams og hvilke muligheter det gir.

  2. Basert på en felles forståelse, kom i gang med Team og kanaler dere mener vil fungere godt for dere.

  3. Etter 1-2 måneder, gjør en revisjon basert på erfaringene til nå og være forberedt på å endre strukturen og arbeidsformene.

Trinn 2 og 3 er dere best tjent med å gjøre selv, mens trinn 1 kan dere vurdere å få hjelp til. For eksempel med å invitere avdelingen til en Smart samarbeid med Teams workshop.

Lykke til!

En av de minst brukte og mest nyttige mulighetene i Teams

Bildet viser spørrende kvinne

Mange jeg møter er veldig usikre på å lagre dokumenter i Teams fordi de ikke er sikker på om de finner dem igjen. Derfor fortsetter mange å lagre dokumentene i sin gamle fil- og mappestruktur for den kjenner de. Og hva gjør jeg når det er hundrevis av innlegg i en Teams-kanal? Det er jo håpløst! I Outlook kan jeg jo bare søke opp eposten.

Men hva gjør du når du skal finne innlegg og informasjon på nettet da, spør jeg? Det er enkelt. Da søker jeg jo! Men hvorfor gjør du ikke det i Teams da? Nei, det virker ikke sier de. Aha! La meg vise deg, sier jeg da.

Du finner alt i Teams med søk!

Det jeg ofte opplever er at noen skal søke etter et dokument. Først går de til Filer i den kanalen der dokumentet ligger, gjør et søk og opp kommer ikke bare treff i filer, men i både Samtaler, chat og dokumenter. Men, er det er dokument du nylig har arbeidet med vil du kanskje se det som forslag idet du skriver inn søkeordet som et forslag. Er ikke det riktige dokumentet på listen, trykk Enter så kommer du til alle søkeresultater.

Nå får du se Toppresultater. Dette kjenner du kanskje igjen fra Google-søk der du også får vist treff du mest sannsynlig er ute etter på førstesiden. For å se treff bare i dokumenter må du bytte til Filer etter at du har søkt. Nå kan det hende du får alt for mange treff fordi Teams ikke søker bare der du står, men i alle Team og kanaler du har tilgang til. Da kan du filtrere for å få et mer nøyaktig treff.

Å bli god på søk er en trenings-sak som starter med å endre tankegang fra "Hvor kan jeg ha lagret dette dokumentet" til "Hva heter dokumentet, eller hvilke ord eller setninger kan finnes i dokumentet". Da trenger du ikke huske hvor det er. Med litt trening finner du hva som helst av Innlegg og dokumenter på sekunder!

Avanserte, men enkle søketriks 

Søke i deler av ord

Standard søk i Teams er å søke både på hele og deler av ord. Søker du etter budsjett vil den finne både dette og budsjettår

Søke etter uttrykk

Sett uttrykk i anførselstegn for å søke etter en tekststreng "vedlagt budsjett"

OR og AND og NEAR

Skjermbildet viser resultat av Teams søk etter avtale NEAR viktig
  • Du er usikker på om hvilket ord som er brukt for å treffes. Søk etter møte OR avtale.

  • Du leter etter sommergavebudsjettet til ansatte. Søk etter budsjett AND sommer.

  • Du leter etter en diskusjon som angår viktige punkter i en avtale. Søk etter avtale NEAR viktig. Da trenger ikke ordene å stå ved siden av hverandre

Opplæringsmuligheter

Dersom du og dine kolleger trenger litt starthjelp til å komme i gang med å bruke Teams til å samarbeide enklere og bedre kan dere vurdere workshopen Smart samarbeid med Teams. Innholdet i denne er også tilgjengelig som nettkurs.

Innholdet i dette innlegget er oppdatert i 2022 fordi søkefunksjonen i Teams ble forandret.