Du trenger ikke lære deg å prompte for å bruke Copilot

Har du noen gang omformulert det samme spørsmålet til Chat-GPT eller Copilot på fem forskjellige måter, i håp om et bedre svar? En studie gjort ved kinesiske universiteter viser når dette hjelper, og når det er bortkastet tid.

Hvordan du får de beste resultatene fra Copilot

Hvis du har høy kompetanse på emnet du spør om, vil du få mer konsistente svar selv om du formulerer spørsmålet på ulike måter. Dette samsvarer med praktiske erfaringer fra norske virksomheter jeg er i kontakt med. Copilot er en mer verdifull hjelper for en med høy kompetanse og lang erfaring, enn for en som ikke har det.

Etter hvert som KI-modeller blir større, blir de bedre til å forstå hva vi vil ha, uavhengig av hvordan vi spør. Det er mindre viktig å fortelle hvilken rolle du har og hva du vil oppnå. Du trenger altså ikke si "Jeg er en økonom, målet er å finne ut hva som er lønnsomt. Du kan kanskje bare si "hvilket av de to alternative forslagene vil være mest lønnsomt". Både Chat-GPT og Copilot bruker nå en slik stor modell, GPT4o.

Forskningen viser også at å legge til bare ett eksempel forbedret kvaliteten på svaret. Her har jeg inkludert det i mitt spørsmål for å få en samlet oversikt over epost og Teams-meldinger fra Copilot: "Opprett en tabell der du oppsummerer alle meldingene fra de siste tre arbeidsdagene. Identifiser oppgaver i egen kolonne". Du kan også referere til et dokument som er skrevet i en stil, og har et format du ønsker å få ditt resultat i.

Tre tips for å få gode resultater med Copilot

  1. Du kan nå slutte å bruke tid på å omfattende beskrivelser for de fleste spørsmål du stiller. Det er like bra å  be om det du ønsker på vanlig språk.

  2. Likevel kan det være verd å bruke tid på nøyaktig formulering på spesielle områder som avanserte tekniske tema, eller kreativt arbeid der du vil styre svarene i en bestemt retning. Og da gjerne stille mange spørsmål om emnet.

  3. Følg med på kvaliteten i svaret du får. Er svaret vagt trenger du sannsynligvis å være mer spesifikk i ditt spørsmål. Copilot er ikke tankeleser.

Jeg har bygget denne artikkelen på The Neuron blogginnlegget 😺 Your prompts are broken

Er dere en gruppe som vil komme raskt i gang med Copilot for M365 på en sikker måte? Vurder 2-timers workshopen Smart bruk av Copilot for Microsoft 365 — Smart endring AS. For en rask introduksjon til det som skaper mest nytte fort er det også en 40-minutters lunsj og lær utgave av denne. Ta kontakt for å høre mer.

Har du fått tilbud om ny Teams-visning? Er du forvirret?

Nylig har flere Teams-brukere plutselig fått et forslag fra Microsoft som tilbyr deg en strømlinjeformet opplevelse for chatter, team og kanaler. Og hvem vil vel ikke ha det? Så jeg valgte Kom i gang! Tilbudet om ny visning er kommet til noen nå, men mange vil nok ikke få det før i januar-mars 2025. Det er ikke noe du kan gjøre noe med, men om du leser dette er du forberedt.

Er alt Chat nå?

Jeg må innrømme at det var litt forvirrende med en gang. Er nå alt Chat? Og jeg som er en sterk tilhenger av å bruke Team og kanaler. Nei da, Microsoft jobber iherdig med å tilrettelegge Teams slik at det skal bli enklere for oss å få oversikt over vårt arbeid i Teams enten det er i kanaler, eller i Chat.

Men når jeg har vent meg til å navigere i Tema slik det har vært de siste 7 årene ser det jo litt rart ut med en gang.

Velger du denne muligheten ser du både Chat, og Team og kanaler på en side fremfor på to. Noen vil synes dette er fint. Andre vil foretrekke å beholde visningen som før. Det er ditt valg. Slik ser det ut for meg:

Velg det oppsettet som passer deg best

Det er flere muligheter til å tilpasse dette oppsettet, og om du ikke liker det kan du bytte tilbake til slik det var før. Uansett om du velger det ene eller det andre finner du nå lettere frem til uleste samtaler, og samtaler der du er nevnt. Noe jeg vet mange sliter med. Dette skrev jeg om for to uker siden, og det er like nyttig uansett hvilken visning du velger. Her er hva jeg skrev om dette: Nå kan du få med deg nye Innlegg i Teams uten stress

Uansett om du velger det ene, eller det andre oppsettet trenger vi fortsatt å tenke struktur og system for å full nytte av Teams.

Trenger dere en ny start på samarbeid i Teams? Kanskje rydde opp og strømlinjeforme struktur og bruk av Team og kanaler. Sjekk ut workshopen Smart samarbeid med Teams — Smart endring AS

Copilot gir deg dokumentinnsikt, og finner forskjeller i nesten like dokumenter

Dere har laget litt ulike versjoner av rapporten. Etter hvert blir det litt uklart hva som står i hvilket dokument. Og hva om rapporten er laget i flere deler og du vil ha et sammendrag av alt? Dette kan nå Copilot hjelpe deg med for dokumenter på OneDrive, i Teams og i SharePoint.

Har du en mengde dokumenter om samme tema? Copilot kan bruke det som din kunnskapsbase du kan stille spørsmål til.

Sammenligne dokumenter

Du kan sammenligne dokumenter i OneDrive appen enten i Teams, eller i nettleser. Der kan du markere Office- og PDF dokumenter og be om sammenligning. Merk at du ikke får denne muligheten i Filer i Teams, eller om du åpner dokumenter i SharePoint. Men du finner både personlige OneDrive dokumenter, og delte dokumenter fra Teams og SharePoint gjennom OneDrive appen.

Her har jeg valgt å sammenligne to Word-dokumenter generert på ulike måter av Copilot i Word. Det komme tydelig frem hva som er forskjell i innhold og jeg får også en oppsummering av forskjellene.

Merk at dette ikke vil gi deg ord for ord forskjeller i dokumentet. Det er bedre å gjøre med sammenlign dokumenter i Word.

Ekstratips!

Mange synes det er vanskelig å finne den rette tonen i genererte tekster. I eksempelet har jeg eksperimentert med to måter å få dokumentet til å se ut slik jeg ville skrevet det. Den ene måten er å beskrive tone, slik som uformell, enkelt språk, mm.

Men, det jeg har funnet ut er mye enklere er å referere til et dokument jeg har skrevet selv. Da vil den både finne en tone som ligner på min, og den vil også kopiere dokumentoppsettet. I dette tilfellet mitt typiske bloggoppsett. For deg kan det være formatet til en ukerapport, pressemelding eller noe helt annet.

Sammendrag, og ofte stilte spørsmål og dokumenter som kunnskapsbase

Har du et Word dokument, en PowerPoint og en PDF som omhandler samme tema? Da kan du markere alle og be om et sammendrag av det hele. Du kan også be om en ofte stilte spørsmål liste.

En annen smart mulighet er å velge et større antall dokumenter du har samlet om et tema og bruke det som en kunnskapsbase. Da kan du stille spørsmål, og Copilot vil gi deg et svar basert på det samlede innholdet i alle de valgte dokumentene.

Er dere en gruppe som vil komme raskt i gang med Copilot for M365 på en sikker måte? Vurder 2-timers workshopen Smart bruk av Copilot for Microsoft 365 — Smart endring AS. For en rask introduksjon til det som skaper mest nytte fort er det også en 40-minutters lunsj og lær utgave av denne. Ta kontakt for å høre mer.

Nå kan du få med deg nye Innlegg i Teams uten stress

Når jeg holder workshops om hvordan man strukturerer team og kanaler, og bruker Teams i daglig samarbeid, dukker de samme tre utfordringene alltid opp.

  1. Etter hvert som antall Team og kanaler øker føler jeg at jeg mister oversikten.

  2. Jeg synes kommunikasjon i Teams ofte blir veldig rotete og uoversiktlig.

  3. Hvordan skal jeg huske å følge opp henvendelser i Teams?

Les gjerne Dette går du glipp av om du bare bruker chat i Teams, og ikke Team og kanaler — Smart endring AS

Disse problemene er noe av grunnen til at mange ikke bruker kanaler, men heller bruker chat. Men årsaken til at mange gjør det er fordi de har mistet oversikten. Når listen over Team og kanaler blir på mer enn det er plass til på en skjerm, blar mange fortvilet opp og ned i listen for å finne et bestemt Team eller en kanal. Og det hjelper ikke når man som mange har et prefiks til Team-navnet som for eks. SPXT-EXT-<kanalnavn>. Da ser du bare det første ordet i kanalnavnet, som kan være det samme for flere Team.

Å lære seg å mestre Teams er som å lære å surfe. Masse øvelse, men det er ikke dumt å få tips fra erfarne surfere

Filtrer på Team, eller kanalnavn

Når du har valgt å vise Team og kanaler i Teams-appen, trykk på det som ser ut som et kaffefilter i toppen over alle Teamene. Der kan du finne Team og kanaler ved å starte å skrive navnet på dem. Skriver jeg kvalitet, vil den vise meg Teamet Kvalitetsteam og kanalen alle kanaler som inneholder ordet kvalitet. Da finner du et Team eller en kanal på sekundet.

Teams fått en ny mulighet som kan hjelpe deg å få oversikt

Nylig oppdaget jeg en lite synlig mulighet som ga meg en aha-opplevelse. Den kan ta bort frykten for å ha gått glipp av Teams-innlegg jeg burde ha lest, og ikke minst om noen skulle ha en forventning til at jeg skulle gjøre noe.

Finn alle uleste kanal-Innlegg

Hva om du har mange Team og kanaler, og så har du ikke sett i Teams på noen timer. Hva har skjedd siden sist? Hva er nytt?

Velg Filter som beskrevet over. Der vil du finne knappen Ulest. Trykk på den og du vil se bare de kanalene som har uleste innlegg. Da er det enkelt å gå igjennom de kanalene som er av interesse for deg.

Finn nye kanal-innlegg der du er nevnt

Den andre knappen du får opp når du velger filter er Omtaler. Som du sikkert vet, bruker vi Omtaler ved å nevne de du vil gi en oppgave, tilsvarende å sette noen på til-linjen i en epost. Er jeg ikke nevnt i et innlegg kan ikke jeg vite at noen forventer at jeg skal gjøre noe. Da tolker jeg innlegget til å være til informasjon, slik som når jeg står på kopi-linjen i en epost.

Ved å trykke på Omtaler ser jeg bare kanaler md innlegg der jeg er nevnt, og som jeg ikke har oppdaget. Har jeg allerede lest innlegget kommer det ikke opp på nytt her. Da finner du det under Aktivitet, som tilsvarer Innboksen i Outlook.

Trenger dere en ny start på samarbeid i Teams? Kanskje rydde opp og strømlinjeforme struktur og bruk av Team og kanaler? Sjekk ut workshopen Smart samarbeid med Teams — Smart endring AS

Copilot for forbrukere og virksomheter skiller lag. Hva betyr det for deg?

Inntil nylig har Copilot i Edge/Chrome og i mobilapp vært den samme, enten du logger deg på med en jobb/skole-konto, eller en privat Microsoft konto. Funksjonalitet og utseende vært lik. Det som har vært forskjellig er at dine data er beskyttet når du bruker Copilot på jobb eller skole. Det innebærer at data du vil Copilot skal behandle ikke blir delt med Microsoft, og vil ikke bli brukt til å trene GPT-modellen. Bruker dere Teams har du Copilot i nettleser og på mobil til bruk på jobb.

Copilot for bruk i jobb eller skole

Dersom du ønsker å bruke Copilot i nettleser, eller i mobilapp på jobb, vil du bli omdirigert til Microsoft 365-portalen i nettlesere, og til M365 appen på mobil. Der vil du kunne velge Copilot, og den vi se ut slik du er vant til. Hovedårsaken til endringen er å innføre en enda sterkere sikkerhetsmodell. Dette er noe som vil pågå over 2-3 måneder ifølge Microsoft. I denne perioden vil det være noen begrensninger ved bruk av Copilot i nettleser og app. Les mer om dette i Har du mistet muligheter i Copilot for Edge nylig?

I Copilot på jobben vil du kunne behandle ulike tema med Copilot. Når du vil bytte tema starter du en ny chat om dette. Alle samtalene vil bli lagret og du kan gå tilbake og fortsette en samtale du startet tidligere. Da trenger du ikke å gi inn opplysninger på nytt som allerede ligger i chaten.

Copilot for deg privat

Logger du på med din Outlook.com, eller hotmail-adresse vil det se ganske forskjellig ut. Den vil være mer personlig, og lagt opp til at du skal kunne føre en dialog med Copilot over tid. Copilot vil huske hva dere har snakket om og ha det med i historikken når du stiller nye spørsmål. På den måten vil Copilot "kjenne deg". Du trenger ikke opplyse Copilot på nytt om noe du har fortalt før. Foreløpig ser Copilot veldig amerikansk ut, men du kan skrive norsk til den, og den vil svare deg på det språket du spør i.

Du kan få både i pose og sekk

Mange bruker jobb-PC'en både til arbeid og til private oppgaver, og det vil nok også gjelde for Copilot. Da kan det være praktisk å opprette en privat profil i Edge i tillegg til jobb-profilen du får når du logger på PC'en. Da forutsetter jeg at du har en privat Microsoft konto. Har du ikke det kan du opprette en gratis.

For mobilappen er det enkelt, fordi du laster ned Copilot appen for privat bruk og logger deg på med din Microsoft konto. For å bruke Copilot i jobb laster du ned Microsoft 365 appen og logger deg på med din jobbkonto.

Vil dere utnytte mulighetene til bruk av KI dere allerede har gjennom Microsoft 365 abonnementet, sjekk ut workshopen. Smart og sikker bruk av KI du allerede har i Microsoft 365 — Smart endring AS Dere kan fint komme i gang med Copilot selv om dere ikke har kjøpt Copilot for M365. Er du en del av en gruppe som prøver ut Copilot for M365 kan dere kanskje ha nytte av en startpakke for å komme i gang? Sjekk ut Smart bruk av Copilot for Microsoft 365 — Smart endring AS