Søk etter kommunikasjon i Teams i "prosjektmappen"

En av fordelene med å kommunisere i Teams-kanaler er at alt blir lagret permanent. Tenk at dere er tre som starter et prosjekt, og etter en måned finner dere ut at dere må ha med en fjerde deltaker i prosjekt-teamet. Dersom dere har kommunisert på epost vil den nye prosjektdeltakeren starte med blanke ark fordi all informasjonsdeling og diskusjoner ligger i deres personlige postbokser.

Samtaler i kanal sikrer kontinuitet

Hadde dere derimot hatt kommunikasjonen i en Teams-kanal ville denne være tilgjengelig for fremtidige medlemmer i prosjektet, og den er søkbar.

Les mer om Teams-søk i En av de minst brukte og mest nyttige mulighetene i Teams

Likevel, det mange bekymrer seg for er at denne historikken, kanskje over måneder består av veldig mange samtaler, og det blir langt å gå tilbake i historien og lete etter nyttig informasjon.

Søk bare i kanalen

Du kan finne alt på å søke etter et tema du vil lete etter, men et søk fra søkelinjen vil omfatte alle Teams, kanaler og chatter du har tilgang til. Hva hadde du gjort om du skulle finne tilbake i historisk epost? Jeg tipper du hadde gått til en mappe der du har samlet all epost relatert til dette prosjektet.

Det kan du gjøre i Teams også! Når du står i prosjektkanalen, eller i en chat, trykker du på Control + F på tastaturet. Da søker du  bare i den kanalen, eller chatten du er i.

Trenger dere en ny start på strukturert samarbeid i Teams?

Det mange opplever etter hvert som antall Team og kanaler øker er at de mister oversikten. Når oppretter vi Team, og når kanaler?  Vi skulle gjerne redusert intern epost, men jeg synes kommunikasjon i Teams blir veldig rotete og uoversiktlig.

For en omstart av strukturert samarbeid med Teams kan dere kanskje ha nytte av å gjennomføre workshopen Smart samarbeid med Teams. Alternativt en eller flere av de korte frokost/lunsj og lær workshopene.

Kontakt meg gjerne for en uforpliktende prat om dette.

Hvorfor betale for spørreundersøkelser når du har Forms?

Microsoft Forms er et nyttig verktøy mange benytter seg av til både interne og eksterne spørreundersøkelser. Forms er en del av Microsoft 365, og du kan opprette undersøkelser på ditt arbeidsområde, eller i Teams. Forms ligger også i bunnen av Teams-appen Polls, som du kan bruke for å skape engasjement i Teams-møter.

Fra å være et enkelt, og kanskje litt kjedelig verktøy, har nå Forms avanserte muligheter som forgreninger, og resultatene kan analyseres i Excel. Spørreskjemaet kan også gjøres mer presentabelt med bilder, og automatiske forslag til layout og formattering med kunstig intelligens.

Her får du en oppskrift i 5 trinn som leder deg frem til et godt resultat.

1 - Hvor oppretter jeg undersøkelsen?

Dersom bare du skal se resultatene av undersøkelsen oppretter du spørreskjemaet på OneDrive, som er ditt personlige arbeidsområde.

Du kan også dele resultatene med andre personer derfra, men ofte vil de være mer praktisk å opprette undersøkelsen i Teams. Da er også resultatene tilgjengelig for fremtiden, uavhengig av deg.

2 - Hva er den beste måten å opprette spørreskjemaet på?

Det er tre forskjellig måter du kan starte på. Har du allerede laget undersøkelsen i Word, kan du laste opp denne som et utgangspunkt. Du kan også velge en av malene som en start. Eller du kan starte med en blank undersøkelse.

Du kan nå gi undersøkelsen et navn, og velge mellom en rekke ulike spørsmålstyper, der flervalg nok er den mest vanlige fordi det gjør det enkelt å svare, og enklere å analysere svarene enn fritekst-svar.

3 - Gi undersøkelsen et proft utseende

Du trenger ikke å være WEB-designer for å gi undersøkelsen et flott utseende. Bruk den innebygde KI-muligheten til å generere forslag og velg et du synes passer.

4 - Bestem hvem som kan svare og inviter til undersøkelsen

Du er nå klar til å publisere undersøkelsen. Du kan sende den på epost, legge den i en Teams-chat, eller legge den på en WEB-side.

Det er viktig å velge målgruppe. Skal den bare kunne besvares av utvalgte, eller kan alle som har lenken til undersøkelses-siden svare?

5 - Se, og analyser svarene

Etter hvert som svarene kommer inn kan du hele tiden se en oppsummering og grafisk fremstilling av svarene. Når undersøkelsen er klar kan du åpne den i Excel og analysere svarene der. Der kan du bruke både Pivot-tabeller og grafer.

Forms kan mange lære seg å beherske selv, men skulle dere ønske en strukturert opplæring med mer avanserte muligheter enn det jeg har tatt med her egner det seg godt for en frokost, eller lunsj-workshop på ca. 40 minutter. Ta gjerne kontakt om dere har spørsmål, eller ønsker å gjennomføre denne, eller en av de mange Smart endring workshopene.

Du må ikke dele alt - Ha personlige dokumenter i Teams

Når jeg leder Teams-workshops i ulke virksomheter blir mange begeistret for mulighetene til å dele og samarbeide på dokumenter i Teams. Men jeg merker også en viss nøling. Jeg vil jo ikke dele alle mine dokumenter i Teams. Kanskje jeg vil jobbe litt med et dokument før jeg deler det. Og noen dokumenter vil jeg jo ikke dele i det hele tatt. Kan jeg da bruke Teams til dette?

Ja, det kan du. Du kan jobbe med personlige dokumenter på samme måte som dokumenter i en Teams-kanal. Når du er klar til å dele flytter du det over i en Teams-kanal på sekunder.

Opprett personlig dokument i OneDrive fra Teams

Velg Filer på kolonnen til venstre i Teams-appen. Der får du muligheten til å velge Mine Filer. Dokumenter du oppretter der vil bare være synlige for deg. Dersom du allerede er kjent med og benytter OneDrive vil du kjenne igjen innholdet. Du kan nå bruke Teams til å behandle også personlige dokumenter på samme måte som delte dokumenter i en Teams-kanal.

Prøv selv! Opprett et nytt dokument under Mine filer

Del dokument fra OneDrive i Teams

Men hva om jeg bare vil dele med en kollega, eller en ekstern samarbeidspartner. Da kan jeg jo ikke legge det i en Teams-kanal der det er tilgjengelig for alle medlemmer av teamet? Nei, men da kan du dele dokumentet bare med den eller de du vil.

Opprett en sikker delingslenke

Delingslenken kan du sende på epost, eller dele i en chatt med personer du velger. Så lenge du velger tilgangsmuligheten Personer du velger, vil bare de utvalgte personene få tilgang. Om de skulle videresende lenken til andre vil den ikke virke for dem.

Administrer deling

Når du deler med andre personer er du også ansvarlig for å vite hvem du har delt med, og eventuelt fjerne delingen når andre ikke lenger skal ha tilgang til dokumentet. Om du går inn på valget Delt som ligger under Mine filer vil du kunne se både hva andre har delt med deg, og hva du har delt med andre. Der kan du fjerne delingsrettighetene når du ikke ønsker å dele lenger.

Tipsene over er utdrag fra en av mange frokost/lunsj-og-lær workshops på 40 minutter som kan brukes som inspirasjon, innføring og repetisjon. Se oversikten over alle 10 workshops her.

Del i Teams om du kan

Å ha mange personlige delinger kan fort bli uoversiktlig. Og dersom du skulle slutte i virksomheten vil ingen av dokumentene du ha delt med andre være tilgjengelige lenger. Det er derfor best egnet for å løse et kortvarig behov. For permanent deling med andre i virksomheten er det bedre å dele dokumenter i en Teams-kanal. Da er de tilgjengelige der uavhengig av deg.

Arbeider dere med tilbud, anbud, kontrakter og større dokumenter? Må du ha god kontroll fra start til ferdig dokument? Gjerne gjennom flere omganger med endringer, versjoner og godkjenninger? Gjennom 2-timers workshopen Smart dokumentbehandling i Teams, SharePoint og OneDrive lærer dere å ta full kontroll på alle deler av dokumentproduksjonen.

3 ting du tror om GPT som ikke stemmer lenger

Det siste halvåret har det vært en stadig økende mengde artikler og uttalelser fra eksperter om hvor upålitelig Chat GPT kan være fordi du ikke får vite kildene til det du blir presentert. Og at informasjon i modellen er utdatert. Du må for all del heller ikke fore modellen med egne data fordi deres firmahemmeligheter kan bli oppdaget av andre.

Vel, noe av dette stemmer fremdeles om du bruker ChatGPT.

Du kan trygt dele dine data med Bing-Chat Enterprise

Dersom du bruker Bing Chat, GPT-modellen levert av Microsoft, og som er basert på GPT4, er den koblet til Internett, og baserer seg på dagsfersk informasjon. Du får også alltid oppgitt hvilke kilder som er benyttet og kan sjekke troverdigheten av disse selv. Nylig lanserte også Microsoft Bing-Chat Enterprise. Den har du tilgjengelig dersom din arbeidsgiver har et Microsoft 365 abonnement. Da kan du trygt bruke denne til å analysere egne data fordi disse ikke brukes til å lære opp modellen, og det du legger inn ikke lagres av Microsoft.

ChatGPT og Bing Chat er ikke det samme

Last med Bing Chat appen på mobil

Så er ikke Bing Chat bare et Microsoft navn for ChatGPT? Nei det er det ikke. Språkmodellen utviklet av Open AI omtales som GPT (Generative Pretrained Model). Denne modellen har Microsoft tilgang til som deleier i Open AI. Men det som ligger rundt modellen er to forskjellige produkter, Chat GPT og Bing Chat. De er ikke de samme. Derfor vil tjenestene være forskjellige og kunne utvikle seg i forskjellig retning.

Open AI leverer i stor grad en verktøykasse bygget på GPT der ChatGPT er det de fleste er kjent med, men det finnes også en rekke utvidelser og integrasjons muligheter andre kan benytte for å spesialsy KI-løsninger.

Bing Chat derimot er en ferdig løsning som kan være enklere å bruke for oss vanlige kontorarbeidere som vil benytte KI på jobben.

 Du har allerede KI-funksjoner i Office

Selv om oppmerksomheten har vært mye rettet mot GPT har Microsoft lenge bygget inn kunstig intelligens i form av maskinlæring i Outlook, generering av designforslag i PowerPoint, svarforslag i Outlook og Teams og automatisk oversettelse av epost.

Eksempler på bruk av Kunstig intelligens i outlook

Vil du vite mer om dette, og hvordan du/dere kan utnytte både eksisterende og nye muligheter innen KI kan dere vurdere å invitere meg til å holde et frokostmøteinnlegg, eller et lunsj og lær foredrag hos dere. Det kan også leveres son et nettseminar. Sjekk ut alle 10 Smart endring tema for slike innlegg!

Mange finner Planner i Teams, men når bruker vi Lists?

Abonnenter på Microsoft 365 har et stort utvalg av programmer å velge mellom til ulike formål. For de fleste er det Word, Excel og PowerPoint for å skape innhold i ulike formater, Outlook for epost og kalender og Teams for samarbeid som er i daglig bruk.

For planlegging av prosjekter, arrangementer og oppgavefordeling har mange funnet Planner nyttig, og enkelt å komme i gang med. Det er enklere og mer fleksibelt enn Project som primært er for prosjektledere.

Les også: Hvorfor Planner kan være et bedre valg enn Microsoft Project — Smart endring AS

Microsoft Lists er for faste, gjentakende arbeidsprosesser

Planner er veldig bra på grunn av fleksibiliteten. Når vi starter et prosjekt vet vi ikke på forhånd hvilke oppgaver vi skal gjennomføre. Det er jo en del av prosjektet å definere dette. Og bruker vi Planner til å fordele oppgaver på ukemøtet vet vi ikke på forhånd hva disse er og hvordan hver enkelt oppgave skal følges opp.

Men, skal vi ha en forhåndsdefinert prosess vi kan gjenta gang etter gang for å sikre en god og kontrollert arbeidsprosess er ikke Planner så egnet. Der kan vi bruke Microsoft Lists. Dette programmet startet som et verktøy for å lage alle slags lister i SharePoint og er nå en egen app som også kan bygges sammen med Teams.

Jeg gjennomførte en workshop i en kunstskole. Der hadde behov for et opplegg for å bestille opp materialer til kunstprosjekter, slik som maling og stoff. Vi laget en beskrivelse av denne arbeidsprosessen

  1. Behov skulle meldes inn fra lærerne

  2. Innkjøpsansvarlig godkjenner og bestiller

  3. Ordrebekreftelse med antatt leveringstidspunkt noteres

  4. Når varen kommer skal leveransen registreres som mottatt.

Slik lager du et bestillingssystem i Lists på 5 minutter

Dette er noe som passer veldig bra for Lists. Dette gjør du:

Her kan du se resultatet. Jeg laget listen fra grunnen av på omtrent 5 minutter. Den er nå tilgjengelig for alle i Teamets Administrasjons-kanal. Det finnes også en rekke maler du kan bruke som utgangspunkt for din liste.

Vil du ha flere tips som dette kan du abonnere på bloggen om du ikke allerede gjør det. Se øverst til høyre på denne siden for påmelding. Da får du nyttige tips for digitalt arbeid og samarbeid omtrent en gang i uken.