Arbeider du med det som er viktigst, eller det du liker best?

Prioriterer de viktigste arbeidsoppgavene for å nå målet

Prioriterer de viktigste arbeidsoppgavene for å nå målet

Det kan gi en god følelse å stryke ut oppgaver fra oppgavelisten, men det kan også gi en falsk følelse av at du har jobbet med viktige ting. For å sikre at du jobber med det som er viktigst er min erfaring at du ofte må gjøre ubehagelige prioriteringer. Det betyr å bestemme seg for ikke å gjøre ting du virkelig ønsker å gjøre for å gjøre noe som er viktigere.

Det beste kan være det godes fiende

For å gjøre det er det en fordel å samle alt i en liste. I alle fall det du må bruke litt tid på å tenke gjennom og som krever arbeidstid for å gjennomføre. I tillegg kan det godt hende at du har korte oppfølgingslister for oppgaver som er "no brainere", men som du ikke kan følge opp akkurat der og da.

Vi må ikke gå så langt at vi blir en slave av systemet. Her er det jeg praktiserer for Outlook og Teams som er de to vanligste kanalene der vi får forespørsler fra andre.

Illustrasjon viser outlook flagg for oppfølging av epost

Dersom jeg får en epost og jeg ikke kan behandle den der og da spør jeg meg selv, hvor mye haster den og hvor viktig er det? Dersom jeg vet jeg kommer til å behandle den i dag lar jeg den ligge i Innboksen og behandler den senere på dagen. Vet jeg at jeg må gjøre den senere flagger jeg den for oppfølging i morgen, neste uke, eller på en bestemt dato.
Jeg har min oppgaveliste i Outlook når jeg jobber på PC og To-Do når jeg er på mobilen. Der skriver jeg inn oppgaver og der følger jeg opp epostoppgaver i en oppgaveliste. Det gjør det enklest for meg å prioritere i hverdagen.

Illustrasjon vider hvordan du lagrer en melding for oppfølging i Teams

Tilsvarende, når jeg får en henvendelse i Teams lagrer jeg den i min oppfølgingsliste i Teams om det er noe jeg kommer til å behandle i dag. Er det senere overfører jeg oppfølgingsoppgaven til min oppgaveliste i Outlook/To-do med en bestemt oppfølgingsdato.

Les også Outlooks nye rolle i en verden av Teams - og om ditt nye oppgaveunivers

Gjør dine egne oppgaver synlige

Mange kommer på jobben med gode forsetter om alt de skal gjøre, og går hjem med en følelse av at man stort sett har arbeidet med oppgaver for andre. Dine egne oppgaver kom du aldri til. Den viktigste vaksinen for å stå imot presset fra andre er å gjøre dine oppgaver like synlige som de som kommer inn på epost og i Teams. Først når dine egne oppgaver er skrevet ned i den samme listen som oppgaver fra andre kan du finne en bedre balanse mellom det du gjør for andre og det du gjør for deg selv.

Hvordan vet du at du arbeider med de viktigste oppgavene?

Jeg er en stor tilhenger av Stephen Coveys Seven Habits of Highly Effective People. Arbeid med dette konseptet var en viktig del av min lederutvikling i Microsoft og har fulgt meg siden. Han sa

"You have to decide what your highest priorities are, and must have the courage – pleasantly, smilingly, nonapologetically – to say no to other things. And the way you do it is by having a bigger “yes” burning inside."

For noe av det vanskeligste er å si nei. Både til oppgaver andre ber deg om å gjøre, og til deg selv når du får lyst til å gjøre en oppgave som kanskje ikke er viktig, men som du har lyst til å gjøre.

Jeg har skrevet mer om dette temaet i Er du alltid busy på jobben? Full kalender og likevel føler du ikke at du får gjort alt du vil?

Vil du lære mer om hvordan du kan prioritere bedre i praksis, og få en bedre balanse mellom det du gjør for deg selv og det du gjør for andre, samtidig som du får stålkontroll på innboks frister og oppgaver? Få med deg dine kolleger på workshopen Smart prioritering og planlegging med Outlook, Teams og To-do.

Tre måter du kan opprette Teams-møter på. Velg riktig!

Bildet viser glad kvinne med nettbrett i Teams-møte

Gjennom det siste året har jeg sett to forskjellige innfallsporter til å ta i bruk Teams i organisasjonen. Det er de som har Microsoft 365 og som bestemmer seg for å ta i bruk Teams for bedre samarbeid i organisasjonen ved å redusere epost og samarbeide smartere på dokumenter. De hadde vanligvis Skype for Business som møteverktøy og fortsatte å bruke det til nettmøtene, men åpnet også for muligheten av å bruke Teams-møter.

Den andre gruppen er de som i mars tok i bruk Teams-møter fordi det var et akutt behov for et nettmøteverktøy og de vurderte Teams-møter som det beste valget for dette. Etter hvert har mange av dem også oppdaget at Teams er mye mer og vil ta i bruk flere muligheter til å arbeide og samarbeide utover det å ha nettmøter. 

De tre måtene å opprette Teams-møter på

Møter og møteserier knyttet til kanal

Hvilket utgangspunkt man har hatt vil nok kunne gjøre at man ser litt forskjellig på hva Teams-møter er, eller kan være. For de som har sett på Teams som et samarbeidsverktøy har det ofte vært naturlig å utvide samarbeidet i Team og kanaler til møter. Fordelen med dette er at de som samarbeider i en kanal om en arbeidsprosess eller prosjekt kan knytte møtene til kanalen. Da er møtedokumenter, planer, notater og møtechatt knyttet til prosjektet og er tilgjengelig for alle nåværende og fremtidige medlemmer av prosjektet.

Illustrasjon viser hvordan vi i I kanalmøter kan vi knytte til møtebok i OneNote og legge planer og fordele oppgaver i Planner

Illustrasjon viser hvordan vi i I kanalmøter kan vi knytte til møtebok i OneNote og legge planer og fordele oppgaver i Planner

Frittstående møter med deltakere innenfor og utenfor virksomheten

Mange møter har gjerne deltakere fra ulike avdelinger. Det kan være allmøter og møter med deltakere utenfor virksomheten. Disse møtene er det ikke naturlig å knytte til en kanal i et Team. Det er frittstående møter. Alle som blir invitert kan delta. De trenger heller ikke å være Teams-brukere. Har de ikke Teams i sin organisasjon, eller du inviterer noen på en privat epostadresse kan de enten delta fra nettleser, eller laste ned Teams appen gratis og delta fra denne. Selv om ikke møtet er knyttet til et Team og en kanal kan vi med fordel benytte Teams struktur til å forberede, gjennomføre og følge opp møtene. Fremfor å sende ut agenda, be om innspill til møtet og til å stille avklarende spørsmål om møtet på epost kan du benytte møtechatten. Den er tilgjengelig for alle idet møteinvitasjonen er sendt ut.

Illustrasjon viser hvordan vi kan forberede, gjennomføre og følge opp møter ved bruk av møtechat

Illustrasjon viser hvordan vi kan forberede, gjennomføre og følge opp møter ved bruk av møtechat

Denne møteprosessen er selvfølgelig like nyttig om du har møtet i et møterom. Du trenger ikke å begrense dette til nettmøter, selv om de fleste møtene fremover mest sannsynlig vil ha minst en deltaker som ikke er på kontoret.

Møter med enkeltpersoner og personlige grupper i Chat

Illustrasjon viser hvordan du oppretter et Teamss-møte fra chat

Mange har funnet frem til chat-mulighetene i Teams. Der kan vi utveksle meninger og informasjon med en eller flere kolleger for saker som vi ikke har et Team for, eller som bare angår bestemte personer. Trenger dere å snakke sammen, eller få litt kollegahjelp kan du opprette et Teams-møte i chatten, dele skjerm og snakke sammen.

I Chatten har vi også flere av de samme mulighetene vi har i en kanal med å dele dokumenter og ulike verktøy i faner.

Dette er et utdrag av en Smart endring bedriftsintern workshop Smarte møter med Teams - mye mer enn nettmøter. Den kan gjennomføres i et møterom, eller som nettworkshop der deltakerne er med fra egen PC fra der de måtte ønske.

Skap engasjement i Teamsmøtet med en quiz!

Det fleste av oss har nok opplevd i et Teamsmøte at noen presenterer i møtet og prater, og prater, og prater ….

Etter en stund mister vi konsentrasjonen, tenker på litt andre ting, eller vi får en melding som vi svarer på. Vi er ikke med i møtet med hodet lenger. Dette er kanskje den viktigste forskjellen mellom et møte i et møterom og et møte på nett. Du har ikke kontroll over hva møtedeltakerne gjør mens møtet pågår.

Dersom du har opplevd dette, kan du være sikker på at andre har det på samme måten om du presenterer noe i nettmøter. Hvordan kan du unngå at deltakerne mister konsentrasjonen og at du mister dem?

Stopp opp og engasjer med deltakerne

BIldet viser en finger som peker på et spørsmålstegn

Erfaring viser at du må engasjere med møtedeltakerne hvert 4-5 minutt dersom du ikke vil miste dem. Det kan gjøres på ulike måter, men en effektiv måte å gjøre det på er å bruke møtechatten.

Stopp opp i presentasjonen og still et spørsmål møtedeltakerne må tenke seg om for å svare på. Da har du hodene deres inne i møtet igjen. Enda bedre er det om du kan stille et spørsmål du faktisk gjerne vil ha svar, eller innspill på. Da kan du få innspill fra 20 deltakere på 2 minutter, fremfor å ta en "rundt bordet" i møterommet som tar evigheter.

Opprett en Forms-undersøkelse i Teamsmøtet

I større møter kan du også skape engasjement og få innspill gjennom en undersøkelse. Her er hvordan du kan lage en quiz med Microsoft Forms i et Teamsmøte:

Illustrasjon viser skjermbilder som viser hvordan du oppretter en forms undersøkelse i møtechatten

Skjermbilde av quis i teamsmøte

Du kan lage undersøkelsen der og da i møtet. Det kan være lurt å skrive ned spørsmål og svaralternativ på forhånd. Gjør du det tar det bare sekunder å opprette selve undersøkelsen.

Dersom du ikke endrer noen innstillinger får du en flervalgs-undersøkelse der deltakerne må velge mellom ett av dine forslag til svar og svarene synes umiddelbart i møtechatten. Du kan også lage den mer avansert, og dersom du vil ta vare på svarene og bruke dem videre etter møtet finner du det i oversikten over dine Forms.

Dersom du har flere undersøkelser i samme møte kan du også lage dem på forhånd, og så publisere dem i møtechatten når det passer.

Illustrasjon som viser hvordan du legger til Forms i møtet

Dette er et utdrag av en Smart endring bedriftsintern workshop Smarte møter med Teams - mye mer enn nettmøter. Den kan gjennomføres i et møterom, eller som nettworkshop der deltakerne er med fra egen PC  fra der de måtte ønske.

For flere engasjementsverktøy i Teams-møter, se blogginnlegget Tavlen i Teams har blitt voksen og erstatter whiteboard i møterommet

Ta kontroll over egne varsler i Teams. Unngå forstyrrelser og pinlige hendelser.

BIldet viser kvinne som jobber på PC

Har du irritert deg over alle chat-varslene du får i Teamsmøter? Og som fortsetter selv etter at du har forlatt møtet?
Får du chatvarsler på skjermen der andre kan se innholdet i chatten?

Når du tar i bruk Teams er det med et standard oppsett for varsler i likhet med Outlook og andre programmer. Dette har aldri passet meg. Jeg vil selv bestemme hvilke varsler jeg vil ha og når. Teams gir deg omfattende muligheter til å stille inn varslene slik du ønsker dem.

Endre de mest vanlige varslene

Åpne varselinnstillingen. Justeringer du gjør her er generelle innstillinger. Du velger selv hva som passer for deg.

Illustrasjon viser hvordan du kan endre varsler i Teams

De varslene jeg vanligvis sjekker er:

  1. E-postvarsler - Jeg vil helst ikke ha mer e-post, men denne varslingen er faktisk veldig nyttig. Dersom noen har sendt meg en chat, eller nevnt meg i en Teams-samtale, og jeg ikke ser den får jeg en epost om hvem den er fra og hva det gjelder med en lenke til Teams-meldingen. Dette er sikkerhetsnettet i Teams som gjør at du ikke trenger å være redd for å gå glipp av viktige meldinger til deg. For vi lesser jo e-post fremdeles :-) Det fine er at om du leser meldingen innen en time som er standardinnstillingen får du ikke e-post. Smart, ikke sant?

  2. Vis forhåndsvisning av melding - Får du chatvarsler på skjermen der andre kan se innholdet i chatten? Det kan du hindre ved å slå av denne innstillingen. Da unngår du at andre ser deler av en personlig melding som bare er ment for deg om noen skulle se skjermen din. Det kan være ganske pinlig i et nettmøte …

  3. Varsler for samtaler og reaksjoner - Sier det ping og får du opp et flagg på skjermen hver gang noen gir deg en tommel opp, eller en annen reaksjon? Morsomt første dagen, men forstyrrende i lengden. Dette og mere kan du justere ved å velge Egendefinert under Team og kanaler.

Bestem over egen tilgjengelighet i Teams

Din tilgjengelighetsinformasjon vises andre basert på din kalender. Har du et møte i kalenderen visses du som rød, har du ikke vises du som grønn. Denne automatikken kan du overstyre ved på velge selv hvordan andre skal se din tilgjengelighet. Du kan også legge inn en "Out of Office" melding ved å angi en statusmelding. Det fine er at kollegene dine ser denne før de sender deg en melding i Teams. 

Illustrasjon viser hvordan du tar kontroll over egen tilgjengelighet i Teams

Får du møtevarsler du ikke vil ha?

Illustrasjon viser hvordan du kan slå av varsler for møtechat for et bestemt møte

Har du opplevd at du skal skrive i møtechatten i et Teams-møte og så kommer du ikke til fordi varselflagg på skjermen fra andre chatter hindrer deg i å skrive. En annen situasjon kan være at du går ut av et Teams-møte fordi du må i at annet møte? Da vil du likevel fortsette å få varsler fra det møte du har forlatt.

Du kan slå av møtechat-varsler under varselinnstillinger, men da vil det gjelde alle møter. Finn møtechatten for det aktuelle møtet i Chat og slå den av. Da gjelder det bare dette møtet.

Beste praksis for å mestre Teams-arbeid og Teams-møter

Vil dere ha en rask innføring i beste praksis for Teams-arbeid og Teams-møter kan dere vurdere 1-times nettworkshopene med inntil 20 deltakere og lære smart arbeid og samarbeid med Teams fra egen PC.

Er det bare deg, kan nettkurs du gjennomfører i eget tempo være et godt alternativ.

Ha færre møter og arbeid mer effektivt og fleksibelt på hjemmekontoret

Utnytt muligheten den digitale verktøykassen gir oss til å samarbeide, holde oss oppdatert og koordinere med andre uten møter.

Bjørn O. Hopland er daglig leder i Smart endring as og rådgiver i den digitale arbeidhverdagen

Bjørn O. Hopland er daglig leder i Smart endring as og rådgiver i den digitale arbeidhverdagen

Da COVID-19 traff oss måtte mange av oss plutselig jobbe hjemmefra. Selv om det å jobbe utenfor kontoret ikke er nytt hadde mange ikke opplevd utfordringene (og fordelene) med en helt digital arbeidsplass på denne måten før. Dette reiste fort mange spørsmål. Hva er den beste måten å kommunisere med kollegene på nå? Hvordan vet jeg når jeg skal ringe eller invitere til et nettmøte, og når jeg heller sender en e-post eller en chat? 

Mange har opplevd en økning i antall møter i denne tiden. Det fører til mer bunden tid og gir mindre tid til å "gjøre jobben". Møter kan være viktige, men må vi ha flere møter? Kunne noen av møtene vært erstattet av andre kommunikasjonsformer?

Må vi ha møter for å snakke sammen?

Møter er synkronkommunikasjon i likhet med en telefonsamtale, eller en prat ved kaffemaskinen. Vi må kanskje tenke nytt om hvordan vi kommuniserer med kolleger. Når du vil snakke med en, eller flere kolleger kan du ikke lenger gå bort til dem og si "Kan vi ta 10 minutter i møterommet?" Nå inviterer mange til et nettmøte isteden. Men nettmøter er ikke den eneste måte å kommunisere synkront på. Kjappe utvekslinger av meldinger i en Teams- eller Slack chat kan også være synkron kommunikasjon. Fordelen er at vi ikke binder opp tid i kalenderen, men kan ta praten som en nettprat der og da.

Les også: Det er et paradoks at mange nå har mer møter enn noen gang enda vi ikke møtes

Synkron kommunikasjon er perfekt når du trenger svar på et spørsmål med en gang. Det kan nok også være det beste når de trenger brainstorming, eller når du vil få ideer og innspill fra flere andre på en gang. Da er møter ofte det vi tenker på først. Men det er ikke sikkert det alltid er det beste.

Ulempene med synkron kommunikasjon

På grunn av samtidigheten krever det at alle er på samme (virtuelle) sted samtidig. Dette kan være vanskelig fordi det krever at vi finner en tid i kalenderen som passer for alle. Når man jobber hjemme kan det fort komme noe i veien fordi man har barn hjemme, eller en partner som også skal ha møte. En annen ting er at det du synes dere å må snakke om på et møte ikke ses på som så viktig av den eller de du ønsker å møte.

I et møte, eller i en rask chat, er det ofte lite tid til å vurdere hva som er et godt svar på et spørsmål, eller vurdere alternative løsninger på problemer. Du har kanskje ikke tid til å skaffe nødvendig informasjon eller ressurser for å løse et problem på en god måte.

Så hva er alternativet til synkron kommunikasjon?

Som du sikkert gjette er det asynkron kommunikasjon. Da er det ikke nødvendig at alle deltar samtidig i en samtale. Eksempler på dette kan være epost, samtaler i Teams-kanaler, intranettinformasjon, samarbeid gjennom prosjektstyringsverktøy og bruk av video som kan spille av når som helst.

En arbeidsprosess, eller et prosjekt vil ofte kreve møter, men om vi bruker de digitale samarbeidsskanalene på en god måte kan det bli færre møter

En arbeidsprosess, eller et prosjekt vil ofte kreve møter, men om vi bruker de digitale samarbeidsskanalene på en god måte kan det bli færre møter

Men noen av de synkrone metodene kan også være asynkrone eller hybrider. Selv om chat kan gjøres i sanntid, trenger du ikke å svare på en kollegas spørsmål med en gang. Det samme gjelder kanalmeldinger i Slack eller Teams. Du kan velge å svare dem med en gang eller når du er tilgjengelig. En hybrid kan være at noen deltar i et nettmøte, mens andre kan spille av et opptak av møtet senere.

Les også: Spill inn Teams-møtet til de som ikke kunne delta

Asynkron kommunikasjon fungerer best når samtidighet ikke er nødvendig. Det gjør det mulig for alle parter å lese og svare på innhold når det er praktisk mulig for dem. De trenger ikke å avbryte det de holder på med for å tilpasse seg en møtearrangørs kalender. I tillegg gir asynkron kommunikasjon deg mer tid til å samle informasjon, ressurser, tanker og meninger før du svarer på spørsmål, eller kommer med dine ideer. Du kan også unngå misforståelser ved å ta deg tid til å tenke og gjennomlese en epost eller et Teams-innlegg før du sender.

Når bør vi møtes eller ringes, og når kan vi med fordel legge ut et Teams-innlegg?

Still deg selv spørsmålene:

  • Er det viktig nok til å avbryte andre i deres arbeid?

  • Må jeg ha et svar straks?

  • Trenger de jeg jobber sammen med informasjon fra meg her og nå?

  • Er du sikker på at vi må ha et møte på dette?

Vurder om du kan oppnå det du ønsker med å

  • Sende en epost eller lage et Teams-innlegg

  • Gjøre om et informasjonsmøte til en innspilt video.

  • Skriv inn dine kommentarer i et dokument fremfor å ha et møte for å kommunisere det samme verbalt.

  • Lag en skjermvideo for å forklare noe fremfor å gjøre en demo i et møte.

Les også: Se 5 av fordelene du får når du bytter ut Outlook med Teams

Det er ikke bare en rett måte å kommunisere på når vi arbeider på ulike steder. Noe haster og trenger umiddelbar oppmerksomhet. Andre, mindre presserende saker kan håndteres på en mindre forstyrrende og kanskje enda bedre måte. Med en bedre forståelse av når du bruker hva kan du sannsynligvis spare tid, ha færre avbrytelser for møter og oppnå høyere fleksibilitet enten du jobber hjemme eller på kontoret.

Bildet viser side med artikler i dagens Perspektiv

Les mer om å samarbeide når vi er på forskjellige steder og det er uforutsigbart når vi møtes.

Å lede når noen er hjemme og noen på kontoret

Du må unngå at de som sitter hjemme får følelsen av å gå glipp av noe

Dette blogginnlegget er inspirert av et innlegg fra Camtasia som leverer programvare for innspilling og redigering av video.