Oppfølging av epost og Teams-meldinger på mobil

Jeg skrev første gang om epost på mobilen i 2014, og har stadig kommet tilbake til dette. Hvorfor? Fordi vi alle er blitt mer mobile, og ofte leser vi en epost, eller en Teams-melding på mobilen først. I 2015 skrev jeg Leser du e-post på telefonen? Det straffer seg å være for nysgjerrig. Problemet jeg tok opp var at selv om du leste eposten kunne du i liten grad gjøre noe med den, og måtte lese, og behandle den på nytt på PC.

Fra en til to innbokser på mobilen

Siden det har vi fått to innbokser på mobilen. En for epost, og en for Teams-meldinger. Fint når jeg kan gi et kjapt svar og være ferdig med saken, men ikke så enkelt om det er noe jeg ikke kan behandle der og da. Nå er eposten eller Teams-meldingen lest og kommer ikke opp som ulest når jeg går inn på PC'n.

Hvordan skal jeg huske å følge opp allerede leste eposter og Teams-meldinger?

Du kan spare tid, få bedre kontroll og redusere stressnivået med å bruke noen sekunder på å lage en oppfølgingsoppgave på mobilen. Prioriter når denne skal følges opp basert på hvor mye den haster, og hvor viktig det er. Da kommer den opp i din oppgaveliste på det tidspunktet du har bestemt.

Slik lager du en oppfølgings-oppgave basert på en epost

Leser du en epost og du ikke kan gjøre noe med den med en gang, oppretter du en oppfølgingsoppgave. Dette forutsetter at du bruker Outlook på mobilen, og at du har installert appen Microsoft To do.

Slik lager du en oppfølgings-oppgave basert på en Teams-melding

Nå kommer mye av det som tidligere kom inn på epost inn som en Teams-chat, eller du blir nevnt i et innlegg av noen som vil du skal gjøre noe. Det er like raskt å lage en oppfølgingsoppgave i Teams som for en epostoppgave.

Følg opp alt med god oversikt i Outlook og To do på PC og Mac

For at det skal være nyttig å lage oppfølgingsoppgaver forutsetter det selvfølgelig at du bruker en oppgaveliste. Det er ikke alle som har en felles oppgaveliste der du kan samle egne oppgaver og oppfølging av henvendelser fra andre. Men, med stadig flere kanaler å følge opp kan det være vanskelig å holde oversikten, og prioritere og planlegge på en god måte. Les gjerne tips om hvordan du kan skaffe deg denne oversikten i Skaff deg oversikt og kontroll over kalender og oppgaver

Skulle du ønske en strukturert gjennomgang og bli god på å prioritere og planlegge din arbeidshverdag kan du og dine kolleger vurdere å gjennomføre workshopen Smart prioritering og planlegging med Outlook, Teams og To-Do — Smart endring AS

Forskjellen mellom KI og automasjon

Når jeg spør om hvilke forventninger noen har til kunstig intelligens, svarer mange at de vil automatisere arbeidsoppgaver. Men KI og automasjon er ikke det samme. De har forskjellige bruksområder og fordeler. Her er en oversikt over forskjellene og hvordan du kan dra nytte av begge.

Hva er automasjon? 

Automasjon innebærer å få oppgaver til å bli utført automatisk, og er veldig bra for gjentakende eller trivielle oppgaver. Det sikrer konsistens, reduserer feil, og frigjør tid. Men automasjon følger forhåndsbestemte regler og mangler evnen til å tolke data og ta beslutninger, noe KI kan gjøre. 

Illustrasjon hentet fra workshopen Smart dokumentbehandling i Teams. For flere eksempler på automatisering av arbeidsflyt, les gjerne Å automatisere rutineoppgaver kan være mer lønnsomt enn bruk av KI

Hva er kunstig intelligens? 

KI er maskiner som kan 'tenke', analysere data, lære av den og ta beslutninger. KI er innebygget i mange tjenester som , spam-filtre og svindeloppdagelse, og i verktøy vi kan bruke som ChatGPT, og Copilot.

Illustrasjon hentet fra workshopen Smart bruk av M365 Copilot med agenter

Hvordan AI og automasjon kan fungere sammen 

For komplekse arbeidsflyter kan KI legges til automasjon. For eksempel kan Microsoft arbeidsflyt legge til en ny post i en SharePoint tabell, mens Copilot skanner og kategoriserer artikkelen, alt uten menneskelig innblanding. 

Når må vi mennesker behandle saker? 

KI og automasjon kan ta over forutsigbare oppgaver, men mennesker er nødvendig når.

  • Oppgaver skal gjøres bare en gang

  • Krever et synspunkt

  • Krever kritisk tenkning eller resonnement

  • Vi må ta hensyn til  relasjoner med andre mennesker og oppgaver

KI og automasjon har begge sine styrker og svakheter. Ved å kombinere dem kan vi oppnå en mer effektiv og nøyaktig arbeidsflyt, samtidig som vi frigjør tid til mer komplekse oppgaver som krever menneskelig innsikt og vurdering.

Artikkelen er inspirert av Automation vs. AI: What's the difference? | Zapier

Blir Copilot den nye arbeidsflaten for arbeid og samarbeid?

Det er flere år siden jeg så at Teams kom til å bli den nye arbeidsflaten. Ikke Windows, Ikke Mac. De er gode verter for Teams og integrerte moduler. Det er jo der vi etter hvert vi bruker mesteparten av vår arbeidstid på skjermen. Der åpner vi våre dokumenter og kommuniserer med våre kolleger.

Blir Copilot den nye arbeidsflaten?

Med Copilot får vi nå forsterket dette med at alle modulene som inngår i Teams også har Copilot innebygget. Copilot finner du nå i Teams-chat, kanaler, og dokumenter. Også tilleggene for Planner Premium og OneNote har Copilot-støtte.

Microsoft kaller Copilot for "The UI for AI". Altså at vi får tilgang til kunstig intelligens støtte i de grensesnittene vi er vant til å forholde oss til som Teams, Outlook og Office-programmene.

Hvilke følger får dette for hva vi må lære oss for å utnytte Copilot?

I 2017 begynte jeg å tilby workshops i Teams som en del av en generell workshop om Office 365. I 2018 holdt jeg den første workshopen som kun fokuserte på Teams. Etter hvert som Teams ble videreutviklet med stadig nye funksjoner har jeg utvidet antallet Teams-workshops til dagens syv. Du finner dem her: Mest populære kurs og workshops

Dette skyldes både at Teams har blitt mer omfattende, og at flere moduler som tidligere var selvstendige programmer nå får så mye verdi fra Teams at det ikke gir mening å se på dem som enkeltprogrammer.

Fra en til tre Copilot workshops

Nå skjer det samme med Copilot. Med stadig flere muligheter og moduler der vi kan bruke Copilot, har jeg funnet ut at det beste pedagogisk er å holde en workshop innenfor en 2-timers ramme. Dette er også den tiden de fleste kan sette av i en hektisk jobbhverdag.

Derfor har jeg måttet fordele Copilot-mulighetene i tre workshops. Med flere Copilot-muligheter blir det mer å sette seg inn i og lære, akkurat som å ta i bruke flere muligheter i Teams.

De tre nivåene Smart endring Copilot workshops

Her ser du en oversikt, med workshop i Copilot Chat for alle som bruker M365. Og Copilot integrert i Teams og Office med tilgang til data i Outlook, Teams og SharePoint for Copilot brukt personlig og i grupper.

Vil du ha flere detaljer, les beskrivelsene her:

Alle workshopen er lagt opp etter 80/20 prinsippet. 80% av resultatene oppnår du ved å ta i bruk 20% mulighetene. Dette hjelper deg på rett vei og gir umiddelbar effekt. Resten bygger du ferdigheter på gjennom daglig bruk og smarte tips du blant annet kan finne i bloggen Praktiske tips i en digital hverdag.

Prøv nå! Søk etter Copilot, Teams, eller hva du ellers ønsker tips på. Bloggen har flere hundre artikler.

Blir du ensom på jobben når alle får en KI-assistent?

Er det ikke fint å få en KI-assistent? Den kan hjelpe meg med kreative ideer, oppsummere lange rapporter og mye mer. Da trenger jeg jo ikke gå til kollegene for å få hjelp, eller diskutere mine ideer. Jeg spør bare ChatGPT eller Copilot.

Eller, er det det jeg vil?

Hva ville det gjøre med vårt sosiale fellesskap og kultur i organisasjonen? Jeg tror vi ville bli ganske ensporede om vi bare skulle snakke med en chatbot. Men, er KI-verktøy lagt opp for å støtte samarbeid? Vel, Microsoft Copilot har i alle fall noen muligheter jeg har tatt i bruk for samarbeid. Ved målbevisst bruk ser jeg muligheten til å integrere KI-verktøy i vårt daglige samarbeid i gruppen.

Kan Copilot bidra til innovasjon og styrket Team-følelse?

Her er tre forslag til områder å prøve ut samarbeid med Copilot. Og det krever ikke at alle har betalt ekstra for M365 Copilot, selv om det selvfølgelig gir flere muligheter, som at Copilot har tilgang til all intern informasjon.

Problemløsning

La oss si at jeg oppdager et problem jeg vil løse. Jeg bruker Copilot til å generere forslag til potensielle løsninger. Men jeg trenger innspill fra en erfaren kollega også. Da inviterer jeg henne til et delt område der mine Copilot spørsmål og svar lagres.

HVordan du kan dele spørsmål og svar fra Copilot med kolleger. Kan brukes av alle med M365

Når du har stilt et spørsmål til Copilot og får et svar ser du en knapp, Pages, i bunnen av svaret. Trykker du på denne kopieres svaret til et sidepanel. Du kan fortsette dialogen og stille spørsmål. De svarene kan du også kopiere til den samme siden.

Nå kopierer jeg en lenke til denne siden og deler den i en Teams-chat med min kollega. Vi kan begge redigere denne og sette inn mer informasjon.

Felles læring/research

Bruk Copilot som et verktøy for å utforske nye områder. Teammedlemmer kan stille spørsmål til Copilot, dele, og diskutere svarene sammen. Pages, som beskrevet over er fint for ad-hoc samarbeide, men om vi skal samarbeide over tid, og trenger å dokumentere det vi gjør for fremtiden, har ikke Pages noen struktur for det. Da kan vi bruke strukturen i Teams. Fremfor å lime inn lenker i en Chat, kan jeg lime det inn på en OneNote side i Teams der vi har en kanal for vårt prosjekt, eller samarbeid.

Lagre og dele Copilot svar med struktur og kontinuitet i Teams. For alle som har M365

Innovasjonsdager

Arranger regelmessige innovasjonsdager der teammedlemmer bruker Copilot. VI kan utforske og organisere Copilot-spørsmål nyttige for gruppen, eller utvikle nye ideer på andre områder. Med Whiteboard i Teams som alle har, kan vi samle alle våre gode ideer på tavlen. Dersom en i gruppen har tilgang til M365 Copilot kan den brukes til å generere ideer vi kanskje ikke har fra før. I tillegg kan Copilot organisere og oppsummere alt til slutt.

Les mer om Copilot i Whiteboard i Copilot nytteverdi i daglig arbeid. Hva får du gratis, og hva krever innsats av deg? — Smart endring AS

Ikke finn opp hjulet på nytt

Del til-, og finn igjen dine, og Teamets lagrede spørsmål i spørsmålsgalleriet. Alle med M365 har denne muligheten

Hvordan deler vi nyttige spørsmål vi finner under et slikt gruppearbeid? Eller om bare jeg har funnet et genialt spørsmål som sikkert andre også vil ha nytte av?

Da velger jeg å dele spørsmålet i et Team. Prosjektspørsmål i prosjekt-Teamet, og faglige spørsmål i avdelings-Teamet? Du finner Spørsmålsgalleriet i Copilot Chat, og som app i Teams

Er dere en gruppe som har Microsoft 365 Copilot, sjekk gjerne 2-timers workshopen Smart bruk av M365 Copilot med agenter.

Har dere ikke investert i M365 Copilot, sjekk ut workshopen Smart og sikker bruk av Copilot Chat.

Les gjerne også Har du ikke M365 Copilot? Ikke fortvil. Dette kan du gjøre med Copilot chat — Smart endring AS

Skaff deg oversikt og kontroll over kalender og oppgaver

Mange av oss kan ikke gjennomføre oppgaver fra dag til dag, men må planlegge oppgaver fremover i tid basert på frister og prioritering. Hva skal jeg gjøre i dag, neste uke, og hva må jeg huske utover denne planleggingshorisonten.

Det er vanskelig å forestille seg at vi kan ha en slik plan i hodet. Til det er informasjonsmengden og kompleksiteten i dagens digitale hverdag for stor. Da er det godt å vite at jeg allerede har gode planleggingsverktøy som kan støtte meg i prioritering og planlegging.

Hvor mye tid har jeg til mine oppgaver og henvendelser fra andre?

Hvordan vet du hvor mye tid du har ledig til oppgaver i morgen, eller neste uke? Mest sannsynlig åpner du kalenderen for å sjekke. Om du velger å se kalenderen i Outlook for neste uke vil hjernen din umiddelbart få et signal om hvordan den uken blir for deg.

Dersom det er mange avtaler og møter vil du umiddelbart få oppfatningen av at det blir en travel uke. Er det få møter og avtaler vil signalet være at det det blir en rolig uke. Dette er selvfølgelig et helt feil bilde fordi den ikke sier noe om hvor mange oppgaver du må utføre.

De fleste vil vel være enige i at det «virkelige arbeidet» skjer mellom møtene. Det er først når vi legger til disse arbeidsoppgavene at du vil kunne danne deg et inntrykk av den reelle arbeidsbelastningen.

Se avtaler og oppgaver i sammenheng

Når vi viser oppgavene fordelt på dager i kalenderen bryter vi opp en lang oppgaveliste som er vanskelig å forholde seg til korte lister pr. dag som er enklere å få oversikt over og gjennomføre. Og når vi seg oppgaver og avtaler i samme skjermbilde er det enklere å planlegge realistisk. Du forstår med en gang at du ikke kan ha 10 oppgaver på en dag fylt med møter.

For at dette skal virke må du tidfeste oppgavene dine. Les mer om dette her: Hva er forskjellen på huskelister og oppgavelister? — Smart endring AS

Få god oversikt over alle oppgaver frem i tid

Av og til kan det være en fordel å lage, og gjennomgå en plan for litt tid fremover for å sikre at du kan prioritere viktige prosjekter og samtidig ivareta daglige arbeidsoppgaver. Du kan gjøre dette med Planner i Teams og med To do som finnes integrert i Outlook og som app på PC, Mac og mobil.

Under ser du oversiktsvisningen for dine oppgaver uansett om de er oppgaver du har skrevet inn i oppgavelisten selv, flagget epost, og oppgaver fra Teams og Planner. Tavlevisningen av egne oppgaver i Planner er helt ny. Sjekk om du har den. Om ikke får du det sikkert ganske snart.

Vil dere ha litt starthjelp til å få bedre kontroll og oversikt og på den måten prioritere bedre og oppnå gode resultater med mindre stress? Sjekk ut workshopen Smart prioritering og planlegging med Outlook, Teams og To-Do — Smart endring AS