Har du oversikt over alle dine, og gruppens møtenotater?

Sender dere møteagenda, referater og oppfølging av oppgaver på epost eller i Teams-chatt? Hender det at det blir borte, begravd i et arkiv, eller at det finnes flere versjoner?

Hvordan ville det føles å slippe å sammenstille innspill til agenda fra flere kanaler, alltid har oppdaterte møtenotater tilgjengelig, kunne finne dem igjen på sekunder og ha full kontroll på dine oppfølgingsoppgaver?

Med en kombinasjon av Teams, OneNote, og Microsofts nye delingsteknologi Loop kan dere nå opprette felles møtebok for team- og prosjektmøter med agenda, møtenotater, møtereferat og oppfølgingspunkter. Du får dine oppfølgingsoppgaver automatisk inn i Microsoft To do.

Kjenner du til Loop

Loop er små listekomponeneter som kan deles med andre i Teams, i en epost, og på en OneNote-side. Oppdateres innholdet ett sted blir den automatisk oppdatert andre steder og flere kan oppdatere samtidig. Her er en oversikt over en del av komponentene.

Dette er en fleksibel teknologi med mange bruksområder, men for å være nyttige og tilgjengelige over tid trenger de et hjem i en struktur for samarbeid. Og til det formålet har vi allerede Teams og OneNote

The Swiss army knife

Mange spør hvorfor man skal bruke OneNote når vi allerede har Word for notater. Vel, da har du kanskje ikke prøvd OneNote. Dette er mitt favorittverktøy i Office, og jeg har brukt det siden det ble lansert i 2003. Jeg bruker det til alle mine notater, til å samle informasjon fra nettet, til bilder fra mobilen og mye mer. OneNote er et universalverktøy som kan brukes til veldig mye. Men når notatene mine skal ende opp i en rapport, bytter jeg til Word. Og når tabellene i OneNote blir litt kompliserte, bytter jeg til Excel. Jeg skjærer ikke opp søndagssteken med lommekniven; da kommer kokkekniven frem.

OneNote for å forberede, gjennomføre og følge opp møter

Jeg utviklet et system for å forberede, gjennomføre og følge opp møter, som har vært brukt av tusenvis i Microsoft og andre virksomheter siden 2010. Dette var før Teams, men vi brukte en felles OneNote på SharePoint. Nå er denne løsningen integrert i Teams, hvor alle Teams har en innebygd OneNote-notatblokk som kan brukes til dette formålet. Nylig har jeg oppdatert systemet med bruk av Loop, som gjør det mulig å fordele oppfølgingsoppgaver som automatisk legges til i din oppgaveliste i To Do.

Mine møtenotater

For meg er det ikke nok å ha en felles møtebok. De fleste møtene jeg deltar i er ikke regelmessige møter, men møte om et bestemt tema. Det kan være prosjektmøter, kundemøter mm. Da samler jeg materialet til møtet, og skriver opp det jeg skal ta opp, eller spørre om i møtet. I møtet noterer jeg, og dert er vanligvis noe jeg må følge opp etter møtet. Alt dette gjør jeg i min personlige møtebok Bjørn@Smartendring. Du har også en tilsvarende notatblokk på din OneDrive som bare du har tilgang til.

Jeg starter møteforberedelsene med å hente avtalen fra kalenderen inn i møteboken. Da får jeg med møtetema, invitasjon og deltakere.

Finn alt på sekunder

Jeg husker en gang i et ledermøte da en deltaker ønsket å diskutere et bestemt tema. Har vi ikke snakket om dette før, tenkte jeg. Jeg gjorde et kjapt søk i OneNote, og joda kunne jeg fortelle i møtet. Dette snakket vi jo om i mai i fjor, og da ble vi enige om …

Når du søker i OneNote, finner den både ting i min møtebok, og i de felles møtebøkene vi har. Du kan også bruke Teams søkefunksjon.

Har du lyst til å få bedre oversikt over dine og gruppens møtenotater, og innføre en arbeidsbesparende måte å forberede, gjennomføre og følge opp gruppens møter?

Sjekk ut workshopen Smarte møtenotater med Teams, OneNote og Loop

Bruk Copilot til PowerPoint-presentasjoner med full kontroll på innholdet

Det er fascinerende å se Copilot konvertere et Word, eller PDF-dokument til en lysbildepresentasjon på sekunder. Har du tilgang på Copilot for M365 har du kanskje forsøkt dette? Og er dokumentet godt strukturert og nøyaktig det du vil presentere er det fint. Men, hva om jeg bare vil ha deler av innholdet, eller legge til noe fra et annet dokument?

Bruk historiebyggeren i PowerPoint

Jeg vil gjerne ha bedre kontroll på innholdet, så jeg starter med å lage et generelt oppsett med historiebyggeren. Et aktuelt tema for alle i dag er bærekraft. I likhet med mange leverer Smart endring tjenester, så bærekraft i produksjon er ikke så relevant. Derfor spør jeg Copilot til råds om om "hvordan en virksomhet som leverer tjenester kan sikre bærekraft i leveransene. Vær konkret og inkluder eksempler".

Nå får jeg en overordnet disposisjon over mulige områder som kan bli en del av presentasjonen. I min sammenheng er ikke sosial bærekraft noe jeg vil inkludere i min plan, det blir litt for stort for oss nå. Derfor tar jeg bort den delen. Men, vi har et strategidokument vi har startet på, og det inkluderer jeg ved å referere til dokumentet. Jeg flytter den delen øverst, og så er jeg klar til å opprette lysbildene,

Copilot respekterer din mal

Det er viktig å starte med den malen du ønsker å bruke på din presentasjon. Da vil Copilot respektere denne. Det er ikke sikkert den vil velge akkurat den utformingen du ville valgt, men det kan du endre. Det du vil de er at den vil sette inn tekst og i mange tilfelle en relevant illustrasjon. Du får også presentasjonsnotater.

I mange tilfeller vil PowerPoint foreslå nye utformingsforslag for deg. Om ikke kan du selv velge å be om det.

Hvor kommer bildene fra?

Når du bruker historiebyggeren vil bildene bli hentet fra Creative Commons-lisensierte bilder. Det vil se de kan brukes, men det kan godt hende du vil bruke virksomhetens egne bilder. Den vil ikke benytte disse automatisk, men du kan sette dem inn etterpå. Det kan skje på to måter. Enten manuelt, eller søk i et forberedt bildebibliotek som vist her. Det krever at dette er satt opp av en IT-administrator på forhånd.

Forberedelser til vellykkede presentasjoner laget med Copilot.

Les mer om bildebibliotek i Connect organizational asset libraries to Copilot for an on-brand experience - SharePoint in Microsoft 365 | Microsoft Learn

Copilot fungerer best om du har en mal som er relativt enkel og bygget opp med alternative utforminger av tittel-lysbilde, inndelinger og innhold. Dersom du vil sjekke tips for dette, se Keep your presentations on brand with Copilot in PowerPoint

Ønsker dere å bli gode på bruk av Copilot for M365 kan dere gjerne vurdere å gjennomføre workshopen Smart bruk av Copilot for Microsoft 365 — Smart endring AS

Jeg for ofte spørsmål om du kan bruke Copilot for å forbedre en eksisterende presentasjon, men det kan du ikke i dag. Copilot lager et utkast. Finpussen må du gjøre selv. Vil dere bli gode på proffe presentasjoner, med eller uten Copilot kan dere vurdere Smart bruk av PowerPoint for effektive presentasjoner — Smart endring AS

Nå kan du behandle innboksen i Teams som du gjør det i Outlook

Microsoft 365 er i stadig utvikling og det kan av og til være vanskelig å henge med på hva som er nytt. Noe er tydelig, og noe blir sneket inn uten at du merker eller oppdager det. I sin søken etter å gjøre Teams enklere og bedre å bruke gir Microsoft oss stadig flere valgmuligheter for oppsett og ulike visninger. I løpet av 2024 er det gjort både små og store endringer, og jeg skal beskrive noen av dem her.

Vis meldinger fra alle kanaler der jeg er nevnt

VI er vant til å forholde oss til innboksen i Outlook, behandle epost der vi er på til-linjen og det er forventet at vi skal gjøre noe, og lese resten for å holde oss informert.

Det samme behovet her vi når vi samarbeider i Teams-kanaler. Forskjellen er at det ikke er noen til-linje i innlegg, men vi kan bli nevnt dersom noen forventer at vi skal gjøre noe, og holde oss informert om vi ikke er nevnt.

Med en nylig endring kan faktisk "innboksen" i Teams vises veldig likt som i Outlook. Ved å bruke filteret @Omtaler vil meldinger der vi er nevnt vises i en liste uansett hvilken kanal de er i, og vi kan flytte oss mellom meldinger og vise innholdet i leseruten slik de fleste har satt opp i Outlook. Der kan vi besvare meldinger, og lage oppfølgingsoppgaver for de meldingene vi ikke kan behandle ferdig her og nå. Det er som å flagge epost i Outlook.

Les mer om hvordan du kan følge opp oppgaver fra Outlook og Teams her: Planlegg, prioriter og få stålkontroll på alle oppgaver

Hva med der jeg ikke er nevnt?

Om jeg ikke er nevnt tilsvarer det å stå på kopi-linjen i Outlook. Det er til informasjon.

Ved å bruke filteret ulest i Teams-visning vil du bare se kanalene med uleste meldinger. Da er det raskt å gjennomgå disse og holde seg oppdatert informasjon det kan være lurt å få med seg.

Både det å vise meldinger du er nevnt i, og uleste meldinger, har du også på mobil. Nå kan du holde deg oppdatert og svare på viktige meldinger også når du ikke er foran PC'en.

Velg hvilke Team og kanaler du vil se

Etter hvert som antall Team og kanaler øker med tiden blir det et større behov for å gjøre et utvalg av hva som er relevant for deg. Ny oversikt over Team og kanaler der du velger hvilke Team og kanaler du vil se, og hvilke du vil skjule. For en stund siden ble denne muligheten pusset opp litt som vist her.

Ved å velge alle Team lenken får du en fin oversikt over alle Team, og kan filtrere slik at du for eksempel bare ser Team du eier. Tilsvarende se alle kanaler vil vise deg en oversikt over kanalene i et Team, og du kan velge hvilke du vil skjule og hvilke du vil vise.

Velg om du vil skjule ubrukte kanaler automatisk

Mange har opplevd at kanaler blir borte uten at du har gjort noe valg på det. Meningen er god. Det er å skjule kanaler du ikke har brukt på lenge, og dermed gjøre det mer oversiktlig. Men jeg vil helst ha kontroll på dette selv. Ønsker du det samme, kan du endre dette i innstillinger.

Slå sammen Teams-kanaler og Chat i en visning

Tilbud om ny visning av Teams-kanaler og Chat. Slå sammen Teams og Chat i en Chat-visning. Du velger selv oppsett som passer for deg. Dette har jeg beskrevet tidligere her: Har du fått tilbud om ny Teams-visning? Er du forvirret? — Smart endring AS

 

Trenger dere en ny start på samarbeid i Teams? Kanskje rydde opp og strømlinjeforme struktur og bruk av Team og kanaler. Sjekk ut workshopen Smart samarbeid med Teams — Smart endring AS